Banca Europeană de Investiții a plătit României încă un miliard de euro pentru modernizarea sistemului energetic

Banca Europeană de Investiții a plătit României încă un miliard de euro pentru modernizarea sistemului energetic
Publicat: 22/12/2023, 14:11

Banca Europeană de Investiţii (BEI) a finalizat, miercuri, plata sumei de 1.025.414.431 euro către România, suma reprezentând valoarea totală a proiectelor aprobate spre finanţare prin Fondul pentru Modernizare, în sesiunea de toamnă a Comitetului pentru Investiţii. Plăţile au fost efectuate în baza Deciziei Comisiei privind plata veniturilor din Fondul de Modernizare în temeiul Directivei 2003/87/CE a Parlamentului European şi a Consiliului – Al doilea ciclu bianual de plăţi din 2023, arată comunicatul de presă al Ministerului Energiei. Ministerul Energiei gestionează o investiţie strategică pentru viitorul României şi România Viitorului. „Vorbim despre un total de peste 15 miliarde euro, bani europeni care vizează tranziţia către un sistem energetic cu emisii reduse de carbon”, menționează ministrul Energiei, Sebastian Burduja

În conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/10012 al Comisiei, Cehia, Estonia, Lituania, Polonia, România şi Slovacia au înaintat un total de 49 de propuneri de investiţii Băncii Europene de Investiţii (BEI) şi Comitetului pentru Investiţii. România a înaintat şapte propuneri de investiţii neprioritare şi nouă propuneri de investiţii prioritare, dintre care una privind o plată ulterioară pentru o schemă pentru care a fost plătită o primă sumă de finanţare în temeiul Deciziei Comisiei C(2022) 3496.

Investiții prioritare

1. Proiect-pilot DigiTEL Green – Reabilitarea staţiei de 220/110/20kV Mostiştea în concept de staţie digitală şi cu impact redus asupra mediului, beneficiar CNTEE Transelectrica SA. Valoarea totală a proiectului este de 59,139,709.44 euro, din care 48,340,733.89 euro din Fondul pentru Modernizare.

2. Sprijin pentru reducerea consumului de energie prin eficienţă energetică în sectorul transporturilor – material rulant durabil, beneficiar Ministerul Transporturilor. Valoarea totală a proiectului este de 559,593,633.00 euro, din care 470,246,750.00 euro finanţare din Fondul pentru modernizare.

Investiţia neprioritară Conductă de transport gaze naturale pentru alimentarea CET Mintia (acoperind şi alţi consumatori industriali şi casnici), propunerea SNTGN Transgaz SA, beneficiază de finanţare de 6. 826.947 euro.

Pentru schema multianuală Realizare şi modernizare reţea distribuţie energie electrică (DSO) a fost efectuată plata celei de-a doua tranşe, în valoare de 500 milioane euro.

15 miliarde de euro pentru “energie verde” în România

„Fondul pentru Modernizare este una dintre cele mai mari şanse de dezvoltare pe care România o are în istoria recentă, iar astfel Ministerul Energiei gestionează o investiţie strategică pentru viitorul României şi România Viitorului. Vorbim despre un total de peste 15 miliarde euro, bani europeni care vizează tranziţia către un sistem energetic cu emisii reduse de carbon, prin stimularea investiţiilor în surse regenerabile de energie, reţelele de transport şi distribuţie a energiei termice în zonele rezidenţiale şi comerciale, interconectări de reţele pentru transportul de electricitate şi gaze naturale, capacităţi de stocare a energie, modalităţi de îmbunătăţire a eficienţei energetice în diferite sectoare economice şi asigurarea unei tranziţii echitabile în regiunile dependente de cărbune. Mulţumim Băncii Europene de Investiţii, Comisiei Europene, instituţiilor româneşti implicate şi tuturor celor care fac posibil succesul acestui program”, a afirmat Sebastian Burduja, conform sursei citate.

Contracte semnate în derulate

Ministerul Energiei reaminteşte faptul că, în cadrul Fondului pentru Modernizare, până la data curentă au fost semnate 18 contracte individuale în valoare totală nerambursabilă de 30,437,843,727.84 lei, respectiv 6,087,568,745.57 euro. Dintre acestea, 9 contracte au fost încheiate cu C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA S.A., 4 contracte SPV CEO – OMV PETROM şi 5 contracte SPV CEO – TINMAR ENERGY (din care un contract CCGT- „Construirea unei centrale electrice cu ciclu combinat pe bază de gaz natural, de aproximativ 475 MW, la Turceni”).

Cele 8 contracte SPV CEO însumează o capacitate totală instalată de 735 MW, iar contractul CCGT 475 MW, rezultând astfel o capacitate totală de 1210 MW.

Tot în cadrul Fondului pentru Modernizare, Program Cheie 3 – Sprijin pentru extinderea şi modernizarea reţelei de distribuţie a energiei electrice, au fost semnate 8 contracte în valoare totală nerambursabilă de 430,834,454.01 lei, echivalentul a 86,166,890.80 euro. Total sume angajate aferente investiţiilor din Fondul pentru Modernizare şi MW: – 30,868,678,181.85 lei, echivalentul a 6,173,735,636.37 euro – 1210 MW.

Citiți și: EXCLUSIV VIDEO | Sebastian Burduja: Ministerul are 18 miliarde de euro pentru sprijinirea investițiilor în tranziția verde și în sectorul energetic

Sebastian Burduja: ”Sunt necesare investiţii în digitalizare atât la ministere, cât şi din partea mediului privat”

Sebastian Burduja, după adoptarea ordonanței privind înființarea Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior: ”Un vis împlinit, o parte din planul de a face un salt cuantic pentru țară”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O mitralieră telecomandată, similară cu cea din filmul „Șacalul”, cu Bruce Willis, este produsă de...
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a...
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner...
Magnatul american care cheltuie milioane de dolari anual pentru a trăi veșnic, de nerecunoscut: „Fața...
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
Povestea incredibilă a „celui mai modificat om din lume”. S-a mutat în altă țară ca...
Povestea americanului manipulat de mamă ca să ajungă criminal. Dezvăluiri după ce a stat 20...
Ce a apărut la mormântul lui Silviu Prigoană, la o zi după înmormântare: 'Nu trebuie...
Nu mai cumpăra ACESTE 7 alimente congelate. Se găsesc în toate supermarketurile din România! Ce...
Muncitori înghițiți de pământ la Săpoca, în Buzău. Trei au fost scoși în viață, al...
Iasmina, fata de 14 ani care s-a sinucis, postare CIUDATĂ pe Facebook înainte să-și ia...
Ce se va întâmpla cu pensia de urmaș după moartea lui Silviu Prigoană. Cum vor...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Senatori americani cer o anchetă privind legăturile lui Elon Musk cu Rusia
SOARELE ar putea avea o altă COMPOZIȚIE decât se credea până acum!
Doliu în muzica populară. S-a stins o mare voce: Cerul a câștigat un înger!
Furtuna Alexandros vine cu ploi abundente, riscuri de inundații și vijelii. Zonele sub cod roșu
Prima reacție a UEFA după ce Kosovo a abandonat meciul cu România. Mihai Stoichiţă asigură...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Cristi Brancu a dezvăluit unde era Mihaela Botezatu în momentul în care s-a produs evenimentul...
Cine este Igor Cuciuc, interpretul de muzică populară care și-a pierdut fiica de doar 17...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Noi cercetări contestă rolul materiei întunecate în formarea galaxiilor